Gdzie szukać kwasów omega3?
W jaki sposób jeść by spożywać duże ilości kwasów omega3?
Składnik ten, o niezaprzeczalnych walorach znajduje się np. w oleju rzepakowym, soi, rybach. Nie wystarczy jednak wiedzieć gdzie on się ukrywa! Należy także zrównoważyć ilość dostarczonych kwasów tłuszczowych, jak i znać swoje indywidualne potrzeby. Dlatego też, aby już nie popełniać więcej błędów w żywieniu, przeczytajcie nasz krótki przewodnik.
Jemy zgodnie z naszym zapotrzebowaniem:
Omega 3 są kwasami tłuszczowymi zewnątrzpochodnymi, nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować. Dlatego też niezbędnym jest, aby dostarczać je razem z żywnością. Należy spożywać co najmniej 1 z nich, uważany za główny, kwas alfalinolenowy (ALA).
Dzięki różnorodnym enzymom nasz organizm może z niego wyprodukować ostatecznie 2 inne składniki: kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Dlatego zaleca się spożycie dużych ilości ALA oraz mniejsze ilości dwóch pozostałych składników.
Zalecane ilości spożywanych kwasów tłuszczowych omega 3 (wg Francuskiej agencji bezpieczeństwa sanitarnego żywności AFSSA:
Ale uwaga! Inne kwasy tłuszczowe także odgrywają ważną rolę, np.: omega 6 (kwas linolenowy) obecny w oleju słonecznikowym. Pomiędzy spożyciem omega3 i omega6 powinna być zachowana równowaga. Dlatego pamiętajmy o „złotej proporcji” 10 g typu omega6 (AL) i 2 gramy omega3 (ALA). W ten prosty sposób dostarczymy naszemu organizmowi to, co jest niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania na co dzień.