Anemia
Anemia, inaczej niedokrwistość pojawia się na skutek zmniejszenia stężenia hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) i liczby erytrocytów (krwinki czerwone) poniżej normy ( u mężczyzn, gdy stężenie wynosi mniej niż 13,5 g/dl (gram/ decylitr), natomiast u kobiet poniżej 12,0 g/dl). Aż 80% zachorowań na anemię spowodowane jest niedoborem żelaza.
Istnieje niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości, a ich podział jest dość złożony, dlatego też najczęściej stosuje się podział na trzy podstawowe grupy.
Najprostszy podział niedokrwistości:
1.Niedokrwistość pokrwotoczna: spowodowana jest utratą krwi, wówczas organizm traci erytrocyty;
2.Niedokrwistość niedoborowa oraz aplastyczna: spowodowana zmniejszonym wytwarzaniem krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny. (np. choroby szpiku, przy braku substancji potrzebnych do tworzeni erytrocytów m.in. żelazo, witamina B12, kwas foliowy);
3.Niedokrwistość hemolityczna: spowodowana skróconym czasem życia krwinek czerwonych (erytrocytów), przy zwiększonym niszczeniu erytrocytów przez organizm.
Przyczyny niedokrwistości (w różnych typach):
Objawy:
Objawy typowe dla anemii spowodowanej niedoborem żelaza:
Leczenie:
Anemię można rozpoznać jedynie przez badanie krwi (morfologię). Badanie to informuje o poziomie hemoglobiny i krwinek czerwonych. Odpowiedni przebieg leczenia dobiera się do określonej przyczyny schorzenia. Przyczynę ustala się na podstawie przeprowadzonego wywiadu z pacjentem, na podstawie analizy karty chorobowej oraz dzięki innym badaniom.
Przy anemii spowodowanej niedoborem żelaza należy stosować dietę bogatą w ten składnik (ryby, czerwone mięso, orzechy, zielone warzywa, owoce suszone i produkty zbożowe).
Gdy anemia jest wynikiem innego schorzenia należy skupić się na wyleczeniu choroby podstawowej.
Jeśli powód niedokrwistości stanowi krwawienie konieczne jest wyleczenie źródła krwawienia.